Introductie Galenusprijzen Nederland 

(Prix Galien Netherlands)

Claudius Galenus

Claudius Galenus werd geboren in Pergamum en leefde van 131 - 201. Centraal in het denken van Galenus stond het gedachtegoed van Hippocrates’ theorie dat het menselijk lichaam bestaat uit 4 lichaamssappen of hunores: slijm, bloed, gele gal en zwarte gal, en dat elk sap een bepaald temperament vertegenwoordigt. Hoewel de meeste van zijn denkbeelden nu achterhaald zijn, leeft de naam van de beroemde Griek voort in het woord galenica (enkelvoud: galenicum), de verzamelnaam voor geneesmiddelen bereid uit natuurproducten.  
                                        

De Galenusprijzen: innovatief en betekenisvol
Toen de Franse apotheker Roland Mehl in 1971 een prijs voor farmacotherapeutische onderzoek instelde, was de naam Galenus dus een logische keuze. Eigenlijk gaat het om twee prijzen. Er is een Geneesmiddelenprijs (Prix Galien Pharmaceutical Award), die wordt toegekend aan het meest innovatieve en/of betekenisvolle middel dat het voorbije jaar geïntroduceerd is. Daarnaast bestaat er de Researchprijs (Prix Galien Research Award). Deze is bestemd voor een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht.

Mehl liet de Galenusprijzen sponsoren door uitgevers van medische tijdschriften maar liet het beraad over de winnaars over aan een onafhankelijke jury. Het beraad over de toekenning wordt volgens een vast reglement gevoerd.

In Nederland bestaat de jury uit farmacologen, internisten met een academische achtergrond, hoogleraren in diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen.

 

De formule sloeg aan in het buitenland en de prijs wordt nu uitgereikt in België/Luxemburg, Canada, China, Duitsland, Griekenland, Italië, Marokko, Polen, Portugal, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zwitserland. Nederland trad toe in 1993.

Tot en met 2009 werden de Galenusprijzen in Nederland mogelijk gemaakt door het nascholingsblad voor huisartsen PatientCare, een uitgave van CMPMedica Netherlands bv. Met ingang van 2010 worden de Galenusprijzen beheerd door de Stichting Galenusprijs Nederland.


Uitreiking Galenusprijzen
De uitreiking is toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft voor wetenschap en de gezondheidszorg in Nederland. Genodigden voor deze ceremonie zijn wetenschappers, managers uit de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg en hun naaste medewerkers, leden van de pers en natuurlijk ook de leden van de jury en de sponsoren van de Stichting Galenusprijs Nederland. De uitreiking wordt iedere jaar afgesloten met een receptie.