Introductie Prix Galien Nederland 

(Galenusprijs)

1971: de eerste Prix Galien

De Franse apotheker Roland Mehl verbaasde zich over het feit dat er zo weinig aandacht was voor farmacotherapeutische onderzoek en dat belangrijke ontwikkelingen nauwelijks in de belangstellig stond, laat staan dat er in tegenstelling tot de Nobelprijzen hier geen prijzen voor werden toegekend. In 1971 werd voor het eerst in Frankrijk de Prix Galien uitgereikt. De naam was ontleend aan Claudius Galenus die werd geboren in Pergamum en leefde van 131 - 201. Centraal in het denken van Galenus stond het gedachtegoed van Hippocrates’ theorie dat het menselijk lichaam bestaat uit 4 lichaamssappen of hunores: slijm, bloed, gele gal en zwarte gal, en dat elk sap een bepaald temperament vertegenwoordigt. Hoewel de meeste van zijn denkbeelden nu achterhaald zijn, leeft de naam van de beroemde Griek voort in het woord galenica (enkelvoud: galenicum), de verzamelnaam voor geneesmiddelen bereid uit natuurproducten. Voor Mehl was de naam Galenus dus een logische keuze.

 

Innovatief, betekenisvol en baanbrekend

Eigenlijk gaat het om twee prijzen: een geneesmiddelenprijs (Prix Galien Pharmaceutical Award), die wordt toegekend aan het meest innovatieve en/of betekenisvolle middel dat het voorgaande jaar is geïntroduceerd en een researchprijs (Prix Galien Research Award). Deze is bestemd voor een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht. De formule sloeg aan in het buitenland en de prijs wordt inmiddels in 16 landen uitgereikt zoals België, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Nederland trad toe in 1993.

 

25 jaar Prix Galien in Nederland

In 2018 wordt het de 25e keer dat de prijzen worden uitgereikt. 2018 is ook het jaar waarin de naam Galenusprijs en de bijbehorende prijzen Galenus Geneesmiddelenprijs en Galenus Researchprijs definitief van naam veranderen in respectievelijk Prix Galien, Prix Galien Pharmaceutical Award en Prix Galien Research Award om de herkenbaarheid op internationaal niveau te laten aansluiten. Qua structuur rond de het beraad van de jury, de samenstelling ervvan, de jurering en toekenning van de prijzen blijven ongewijzigd.

 

Jury en juryberaad

Het beraad over de toekenning wordt volgens een vast reglement gevoerd en valt buiten de verantwoording van de organisatoren van de uitreiking. In Nederland bestaat de jury uit farmacologen, internisten met een academische achtergrond, hoogleraren in diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen.

 

Uitreiking Prix Galien
De uitreiking is toegankelijk voor iedereen die belangstelling heeft voor wetenschap en de gezondheidszorg in Nederland. Genodigden voor deze ceremonie zijn wetenschappers, managers uit de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg en hun naaste medewerkers, leden van de pers en natuurlijk ook de leden van de jury. De uitreiking wordt iedere jaar afgesloten met een receptie.

 

Financiering

De Prix Galien wordt financieel mogelijk gemaakt door uitgevers van medische tijdschriften of bedrijven die direct aan de gezondheidzorg gelieerd zijn. Vanaf 2018 wordt de Prix Galien en de uitreiking van de prijzen mogelijk gemaakt door Springer Healthcare.