Galenus Geneesmiddelenprijs 2007 voor Gardasil®

De uiteindelijke winnaar was Gardasil. Het vaccin tegen baarmoederhalskanker is door Merck ontwikkeld en wordt in Nederland door Sanofi Pasteur MSD op de markt gebracht. Pinedo overhandigde de gouden Galenusprijspenning aan drs. A. Kievit, algemeen directeur bij SPMSD. De jury was zeer positief over Gardasil. Het innovatieve middel is geregistreerd ter preventie van verschillende vormen van kanker en geeft volledige bescherming tegen infectie van vier typen humaan papillomavirus (HPV): type 6, 11, 16 en 18. Het vaccin voorkomt naast baarmoederhalskanker ook andere aandoeningen die worden veroorzaakt door één van de typen humaan papillomavirus (zie PatientCare juli/augustus 2007).
 

Galenusprijs juryvoorzitter prof. dr. H. (Henk) Timmerman gaf aan het begin van de ceremonie aan dat de ‘pillenfabrikanten’ het nog altijd onterecht zwaar te verduren krijgen in de media. Timmerman gaf een veeg uit de pan aan het Geneesmiddelenbulletin (Gebu). Volgens het Geneesmiddelenbulletin valt een en ander erg tegen wanneer het gaat om Innovatie. ‘Maar hoe zit dat dan met de Galenusprijs?’, vroeg Timmerman zich vervolgens af. ‘In de periode waarover het GeBu schrijft, werden precies vijftig middelen als kandidaat voor de Galenusprijs aangemeld, zes prijzen werden toegekend, middelen die later veelal ook de tweejaarlijkse internationale prijs ontvingen. Hoezo geen innovatie?’

 

Aan deze prijsuitreiking voor het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel in 2007 ging een voordracht vooraf van prof dr. H.M. Pinedo van het VUmc. Professor Pinedo’s besprak de primaire en secundaire preventie van kanker. De preventie is te realiseren door patiënten te laten stoppen met roken, door aanpassing van het dieet en door vaccinatie tegen infecties met virale oncogenen. De kankerspecialist stelde dat wanneer nu iedereen massaal stopt er over 40 jaar 30 procent minder kanker is. Hij stelt tevens dat rokers twintig jaar van hun leven verliezen. Kanker is te voorkomen via een vaccin, meent Pinedo. Die vaccinatie dient in de primaire preventie de hoogste prioriteit te krijgen.