Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 voor Kalydeco®
 
Nadat juryvoorzitter prof dr. Paul Smits uit de kandidaten voor de Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 de drie genomineerde producten Erivedge®, Lemtrada® en Kalydeco® bekendmaakte, mocht het bedrijf Vertex Nederland, uiteindelijk de Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 voor Kalydeco in ontvangst nemen. Kalydeco is een nieuw geneesmiddel met als stofnaam ivacaftor. Het betreft een middel tegen de zeldzame ziekte Cystic Fibrosis, in Nederland beter bekend onder de naam Taai-Slijmziekte. Dit is een erfelijke chronisch invaliderende ziekte die vooral de longen en de alvleesklier aantast en gepaard gaat met een beperkte levensverwachting. Tot nu toe kon Cystic Fibrosis alleen symptomatisch behandeld worden. Met Kalydeco is er een doorbraak waardoor de ziekte wordt aangepakt bij de oorzaak. Het is slechts een eerste stap, maar wel een belangrijke. De kracht van het geneesmiddel Kalydeco is dat het aangrijpt op het gemuteerde en disfunctionerende chloorkanaal. Het middel Kalydeco zorgt ervoor dat het chloorkanaal meer moleculen doorlaat waardoor het slijm minder taai is. Helaas is het middel niet geschikt voor alle patiënten met taaislijmziekte.
 
Drs. Wouter Bos, bestuursvoorzitter VUmc, Michiel Hooiveld, Associate Medical Director Benelux Vertex Pharmaceuticals B.V. en juryvoorzitter prof. dr. Paul Smits (vlnr). Foto Bart Versteeg.
 
 
De keuze van de juryleden is gevallen op Kalydeco omdat zij onder de indruk waren van het rationele concept dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van dit middel. Door de combinatie van mechanism-based en evidence-based medicine is dit geneesmiddel een prachtig voorbeeld van Personalized Medicine.
 
Het was de 22e editie van dit evenement, georganiseerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 werd bij deze gelegenheid uitgereikt bij tijdens de FIGON-dagen in Ede.Hoofdsponsors van de Galenusprijzen zijn Van Zuiden Communications B.V., Nefarma en ZonMw. Overige sponsoren zijn Vondst advocaten en Hinfelaar PR, Life & Health Communications.