Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 voor Sirturo®
 
Op 6 oktober 2015 werden weer de jaarlijkse Galenusprijzen, waaronder de Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 uitgereikt. Nadat juryvoorzitter prof dr. Paul Smits uit de kandidaten voor de Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 de drie genomineerde producten Entyvio, Sirturo en Solvaldi bekendmaakte, mocht het bedrijf Janssen Cilag, de Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 voor Sirturo in ontvangst nemen. Sirturois de merknaam voor het geneesmiddel bedaquiline. Het betreft een nieuwe actieve stof tegen multiresistente tuberculose. De huidige behandeling van multiresistente tuberculose is ingewikkeld, langdurig en vereist een aanzienlijk aantal geneesmiddelen met zwakke werkzaamheid en slechte verdraagbaarheid. Het faalrisico en de mortaliteit daarvan zijn hoog. Vandaag de dag is tuberculose de belangrijkste doodsoorzaak bij HIV-positieve patiënten. De activiteit van Sirturo is zeer specifiek gericht tegen het essentiële enzym ATP-synthase van mycobacteriën. Het genezingspercentage bij Sirturo was  in clinical trials 62% versus 44% bij placebo. Daarbij waren de vaakst voorkomende bijwerkingen van Sirturo leverfunctiestoornissen en een verlengd QTc-interval.
 

Prof dr. Eric Frijlink (RUG-hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie), prof. dr. K. Andries (Vice President Research Fellow, Janssen Discovery Research - Janssen Cilag) en prof. dr. Paul Smits (juryvoorzitter Galenusprijzen). Foto: Bart Versteeg

 

De Jury van de Galenus Geneesmiddelenprijs concludeerde dan ook dat Sirturo een eerste en belangrijke stap is in de behandeling van multiresistente tuberculose en was trots om dit jaar de prijs uit te kunnen reiken aan Sirturo dat belangrijk bijdraagt aan het oplossen van de maatschappelijke nood van multiresistente tuberculose. 

 
Er waren dit jaar 9 kandidaten: Entyvio (vedolizumab) van Takeda, voor de behandeling van actieve, matig tot ernstige colitis ulcerosa en ziekte van Crohn; Gazyvaro (obinutuzumab) van Roche, bij patiënten met onbehandelde chronische lymfatische leukemie en bij wie een volledige dosis fludarabine niet mogelijk is; Imbruvica (ibrutinib) van Janssen-Cilag, voor de behandeling van chronisch lymfatische leukemie, het mantelcellymfoom en de ziekte van Waldenström; Kadcyla (trastuzumab emtansine) van Roche, voor patiënten met HER2-positieve gemetastaseerde borstkanker; Opsumit (macitentan) van Actelion Pharmaceuticals, bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH); Palexia Retard (tapentadol) van Grünenthal, ter preventie en behandeling van chronische pijn; Sirturo (bedaquiline) voor de behandeling van multiresistente tuberculose; Solvaldi (sofosbuvir) van Gilead Sciences Netherlands, bij hepatitis C (HCV) en Sylvant (siltiximab) van Janssen-Cilag, voor de behandeling van hiv- en HHV-8- negatieve patiënten met de multicentrische vorm van de ziekte van Castleman (MCD).
 

Het was de 23e editie van dit evenement, sinds 2010 georganiseerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON / Dutch Medicines Days in Ede. Hoofdsponsors van de Galenusprijzen zijn Nefarma,  Van Zuiden Communications B.V. en ZonMw. Overige sponsoren zijn CordadSchulteHuis, Hinfelaar PR, Life & Health Communications, samhealth en Vondst advocaten.

 

  Klik hier voor juryrapport Sirturo