Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 voor Holoclar®

 

Op 4 oktober 2016 werden weer de jaarlijkse Galenusprijzen, waaronder de Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 uitgereikt. Nadat juryvoorzitter prof dr. Jan Danser uit de kandidaten voor de Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 de drie genomineerde producten Cosentyx, Holoclar en Repatha bekendmaakte, mocht het bedrijf Chiesi Pharmaceuticals, de Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 voor Holoclar in ontvangst nemen.

 


 

Prof. dr. Jan Danser (juryvoorzitter Galenusprijzen), drs. Bart van Rossum (Medical Director – Chiesi Pharmaceuticals) en  dr. Marco Timmers, CSO, Synthon, Nijmegen.. Foto: Bart Versteeg

 

Eigen stamcellen

Holoclar (ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells is het eerste ‘advanced therapy medicinal product’ in Europa dat stamcellen bevat. Het wordt getransplanteerd in het oog van iemand die een beschadiging van het hoornvlies (cornea) heeft opgelopen. Holoclar is gemaakt van een biopt uit een klein, onaangetast deel van de cornea van de patiënt. De jury bewondert de publiek-private samenwerking die aan de ontwikkeling ten grondslag ligt, en het feit dat dit product bij uitstek ‘personalized medicine’ betreft (het zijn je eigen cellen!). Het juryrapport concludeerde: “Voor de patiënt met corneabeschadiging is het een fantastische ontwikkeling”.

 

Er waren dit jaar 7 kandidaten: Blincyto (blinatumomab) van Amgen B.V. voor de behandeling van volwassenen met Philadelphia-chromosoom-negatieve, recidiverende of refractaire precursor-B acute lymfoblastenleukemie (ALL); Cosentyx (secukinumab) van Novartis Pharma B.V. voor de behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis, actieve artritis psoriatica en actieve spondylitis ankylopoetica bij volwassenen; Holoclar (ex vivo expanded autologous human corneal epithelial cells containing stem cells) van Chiesi Pharmaceuticals B.V. geregistreerd voor de behandeling van limbale stamceldeficiëntie*, een ernstige zeldzame ziekte van het oog; Keytruda (pembrolizumab) van MSD BV, geregistreerd als monotherapie bij volwassenen met gevorderd (inoperabel of gemetastaseerd) maligne melanoom van huid, niet-gespecificeerd; Lynparza (olaparib) van AstraZeneca, geregistreerd als monotherapie voor de onderhoudsbehandeling van volwassenen met een BRCA-gemuteerd platinagevoelig recidief hooggradig sereus epitheliaal ovarium, tuba- of primair peritoneaal carcinoom; Nucula (mepolizumab) van Glaxo Smith Kline B.V., voor de behandeling ernstig refractair eosinofiel astma bij volwassenen en Repatha (evolocumab) van Amgen B.V. geregistreerd als aanvulling op het dieet bij volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie, behandeling van homozygote familiaire hypercholesterolemie in combinatie met andere lipidenverlagende behandelingen.

 

Het was de 23e editie van dit evenement, sinds 2010 georganiseerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON / Dutch Medicines Days in Ede. Hoofdsponsors van de Galenusprijzen zijn Nefarma, Van Zuiden Communications B.V. en ZonMw. Overige sponsoren zijn CordadSchulteHuis, samhealth en Vondst advocaten.