Galenus Researchprijs 2011 voor dr. Iwan de Esch
 
Op maandag 27 juni jl. werd de Galenus Researchprijs 2011 toegekend aan dr. Iwan de Esch, hij kreeg een gouden plakkaat en een geldbedrag van € 5.500. De prijs werd dit jaar door dr. Koen Wiedhaup, voormalig directeur R&D Organon International en commissaris bij diverse Life Sciences bedrijven. Het was de 19e editie van dit evenement, georganiseerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. Hoofdsponsors van de Galenusprijzen zijn Van Zuiden Communications B.V. (uitgever van onder andere Oncology News International en Modern Medicine), Nefarma en ZonMw.

 Prof. dr. H. Timmerman, dr. I.J.P. de Esch en dr. K Wiedhaup (foto: Bart Versteeg)

Dr. Iwan de Esch, winnaar van de Galenus Researchprijs 2011, kreeg een gouden plakkaat en een geldbedrag van € 5.500. De prijs werd uitgereikt door dr. Koen Wiedhaup, voormalig directeur Research & Development van Organon. De Esch is universitair hoofddocent bij de Vakgroep Farmacochemie van de VU. Na zijn promotie in 1998 aan de VU heeft hij zich in Cambridge verder gespecialiseerd in het ontwikkelen van geneesmiddelen door middel van geavanceerde computertechnologie. Ook deed hij hier zijn eerste ervaringen op met het vertalen van wetenschap naar innovatieve ondernemingen. Bij zijn terugkeer in Nederland, in 2003, hervatte hij zijn werkzaamheden op het gebied van ‘Drug Design en Synthesis’ aan de VU.

Tijdens zijn lezing prees Wiedhaup de dynamische instelling van De Esch. ‘Hij is een aanstormende wetenschapper en gewaardeerd docent. Bovendien maakt hij tijd voor activiteiten waar veel wetenschappers, zowel jong als oud, voor terugdeinzen.’ Hierbij refereerde Wiedhaup aan een aantal belangrijke wapenfeiten van De Esch, namelijk het opzetten van een aantal ‘spin-off’ bedrijven evenals de geheel nieuwe studierichting ‘Science, Business and Innovation’. Wiedhaup pleitte in zijn betoog voor meer aandacht vanuit de universiteiten voor innovatie en het vertalen van fundamentele wetenschappelijke kennis in waardevolle ondernemingen. ‘Geen Jan Salie-geest achter de dijken, maar de ‘Californian Dream’, aldus Wiedhaup. Ook de voorzitter van de jury, emeritus hoogleraar Farmacochemie prof. dr. Henk Timmerman, roemde de brede werkzaamheden van De Esch. ‘De jury concludeert dat Iwan de Esch niet alleen hoog scoort met betrekking tot de primaire activiteiten van een universitaire medewerker, maar bovenal ook excelleert bij het valoriseren van de bereikte onderzoeksresultaten. Hij verdient de Galenus Researchprijs 2011 ten volle!’.