Galenus Researchprijs 2016 voor prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink

 

Op dinsdag 4 oktober 2016 werd de Galenus Researchprijs 2016 uitgereikt, winnaar was onderzoeker prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink. Lambers Heerspink is hoogleraar aan de afdeling Klinische Farmacologie en Farmacologie in het UMC Groningen. Hij doet er veel onderzoek op het gebied van diabetes en nieraandoeningen.

 

De prestigieuze Galenus Researchprijs bekroont het werk van een veelbelovende jonge onderzoeker op het gebied van fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Lambers Heerspink kreeg de prijs, een bedrag van € 5.000 en een gouden medaille, uit handen van prof. dr. Adam Cohen, CEO van het Center of Human Drug Research, Universiteit Leiden.

 

Prof. dr. Jan Danser (juryvoorzitter Galenusprijzen), Galenus Researchprijswinnaar prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink en prof. dr. Adam Cohen (CEO, Center for Human Drug Research, Universiteit Leiden). Foto: Bart Versteeg

 

Pijlsnelle carrière

Prof. dr. Hiddo Jan Lambers Heerspink (1979) studeerde farmacie in Groningen en promoveerde cum laude. Hij heeft zich pijlsnel ontwikkelde op het gebied van personalized medicine bij patiënten met diabetes en nieraandoeningen. Lambers Heerspink dook in de grote databases van de belangrijkste trials op diabetes/nier gebied en wist daar belangrijke informatie uit te halen ten aanzien van individuele responsen. Hij heeft al meer dan 140 publicaties in belangrijke internationale vaktijdschriften op zijn naam. Bovendien raakte hij zelf betrokken bij de opzet van nieuwe grote diabetestrials.

Tussendoor weet hij belangrijke subsidies binnen te halen voor zijn onderzoek. Hij heeft ook al acht studenten begeleid als promotor of co-promotor; er zullen er nog vele volgen. Lambers Heerspink is extreem creatief, een harde werker, zeer betrouwbaar en bescheiden, zoals een wereldberoemd collega als prof. Hans-Henrik Parving uit Kopenhagen opmerkte.

 

Invloedrijk
“One of the most influential individuals in kidney disease globally’’, zo typeert de jury Lambers Heerspink bij monde van zijn Australische begeleider. Dat hij een European Network of Nephrology heeft opgezet, zal hierbij zeker helpen. De jury noemt Lambers Heerspink “een uitzonderlijk getalenteerde geneesmiddelonderzoeker van wie we nog veel zullen horen. Het is een groot genoegen om aan hem de Galenus Researchprijs 2016 te kunnen uitreiken.”

 

Het was de 23e editie van dit evenement, sinds 2010 georganiseerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De Galenus Geneesmiddelenprijs 2016 werd bij deze gelegenheid uitgereikt tijdens de FIGON / Dutch Medicines Days in Ede. Hoofdsponsors van de Galenusprijzen zijn Nefarma, Van Zuiden Communications B.V. en ZonMw. Overige sponsoren zijn CordadSchulteHuis, samhealth en Vondst advocaten.